Zes tips om als werkende ouder het nieuwe schooljaar te overleven

Gepubliceerd op: 2 september 2019

Vandaag is het weer zo ver: het nieuwe schooljaar is aangebroken. Dat betekent niet alleen een nieuwe start voor de kinderen, maar vaak ook voor werkende ouders. Wij geven je 6 tips om het nieuwe schooljaar goed te beginnen.

Beweeg voldoende

Een gezonde geest in een gezond lichaam, luidt het spreekwoord. Volgens recent onderzoek deden nooit eerder zo veel Vlamingen aan sport: bijna 65 procent doet het meerdere keren per maand. Dat mag niet verbazen want stapels wetenschappelijke literatuur hebben het al bewezen: bewegen is niet alleen gezond voor je lichaam, maar is ook goed voor je mentale weerstand.

Ook met een drukke agenda kan je dus de tijd vinden om voldoende te bewegen. Sluit jezelf aan bij een sportclub of ga in je eentje sporten. De populariteit van solosporten als fietsen, lopen of fitnessen neemt namelijk almaar toe. Vraag ook aan je werkgever of je recht hebt op sportcheques: daarmee kan je de kostprijs van een inschrijving in een fitnessclub of ander sportvereniging verminderen.

Eet gezond

Werkende ouders hollen van meeting naar meeting, van de school naar huis, enzovoort. Zo blijft er weinig tijd over om uitgebreid te koken. Toch hoeft dat niet altijd zo te zijn. Gezonde gerechten hoeven namelijk niet ingewikkeld te zijn of lang te duren. Het volstaat om enkele basisregels te volgen om toch voedzaam eten te bereiden.

Het Vlaams Instituut Gezond Leven geeft de volgende adviezen mee:
  • Eet voldoende groenten, fruit, volle granen, peulvruchten en in kleinere hoeveelheden noten en plantaardige olie
  • Vul matig aan met dierlijke producten als vis, yoghurt, melk, kaas, gevogelte en eieren
  • Eet niet veel rood vlees en boter
  • Vermijd ultrabewerkte voeding rijk aan toegevoegde vetten, suiker en zout
  • Varieer en zoek alternatieven
  • Eet op vaste tijdstippen en samen met anderen
  • Eet bewust (dus niet voor de tv en/of met de smartphone) en met mate
  • Pas je omgeving aan, met de gezonde keuze voor de hand. Maak de ongezonde keuze moeilijker
  • Werk stapsgewijs, gooi niet meteen je hele eetpatroon om
  • Geniet van wat je eet


Spreek af met je vrienden

Probeer naast je drukke agenda ook wat tijd vrij te maken voor vrienden en familie. Amerikaanse onderzoekers die bijna 280.000 mensen ondervroegen, gaven onlangs aan dat vriendschap een cruciale invloed heeft op onze gezondheid en ons geluk.

Maak bijvoorbeeld de eerste vrijdagavond van elke maand vrij om samen te eten of samen naar de bioscoop te gaan. Of waarom ga je niet eens samen sporten?

Op tijd aan de schoolpoort dankzij flexibele uren

De normale arbeidsduur in België bedraagt 8 uur per dag en 38 uur per week. Sommige bedrijven kiezen voor een 40-urenweek maar compenseren dan weer met extra vakantiedagen. Maar werkende ouders die op tijd aan de schoolpoort willen staan, kunnen ook met flexibele werkuren werken. Let wel, je moet eerst navragen bij je werkgever of alternatieve uurroosters mogelijk zijn. Hij bepaalt namelijk het werkritme in de onderneming.

Maak van slapen een prioriteit

Ouders combineren steeds vaker hun carrière met een gezinsleven. Dat kan - soms onbewust - leiden tot slaaptekort. Een Zweeds onderzoek met 38.000 proefkonijnen toont echter aan dat mensen die vijf uur of minder slapen per nacht, een verhoogd risico hebben op vroegtijdig overlijden en gezondheidsproblemen. Duik dus op tijd je bed in!

Volg een opleiding

Als ouder ben je vaak druk in de weer met je werk, kinderen, carpools, koken, rekeningen betalen, schoonmaken, enzovoort. Maar vergeet niet om ook af en toe de tijd te nemen om in jezelf te investeren. Zie het nieuwe schooljaar als een nieuwe start, niet alleen voor je kinderen, maar ook voor jezelf.

Wil je net als je kinderen je kennis aanscherpen over bepaalde onderwerpen om je job beter uit te oefenen? Vergeet dan niet dat je als werknemer in de privésector vanaf september recht hebt op 125 uur opleidingsverlof zonder loonverlies. Lees hier hoe dat juist in z’n werk gaat.


Bronnen: http://tiny.cc/u8izbz; http://tiny.cc/nz6wbz