Welke rechten heb je als sollicitant?

Het is niet altijd duidelijk wat je rechten zijn als je solliciteert. Toch zijn er een aantal verplichtingen waar werkgevers en uitzendbureaus zich aan moeten houden. Wij lijsten ze even op.  
Moet ik antwoorden op persoonlijke vragen?

Nee; dit is niet verplicht. In principe mag de interviewer u geen persoonlijke vragen stellen. Maar de grens tussen wat wel en niet kan is niet altijd duidelijk. U bepaalt dus zelf hoever u meegaat in het gesprek.

Mag een interviewer mijn Facebook-profiel bekijken?

Nee; wettelijk gezien mag uw persoonlijke levenssfeer geen rol spelen tijdens een sollicitatieproces. Dus eigenlijk maakt het niet uit wat u wel of niet op Facebook post. Maar het is moeilijk om aan te tonen dat een interviewer zich hierdoor laat beïnvloeden. Gebruik dus uw gezond verstand met wat u op sociale media plaatst.

Krijg ik feedback na een sollicitatiegesprek?

Ja; u kan na het gesprek vragen om uw dossier en extra informatie over uw sollicitatieproces. Neem contact op met uw contactpersoon en vraag hem welke punten al dan niet voor verbetering vatbaar zijn.

Mag een werkgever me een job weigeren?

Ja; elke werkgever is vrij om te kiezen wie hij aanwerft voor een vacature. Alleen moet de selectie op een objectieve, respectvolle en niet-discriminerende wijze gebeurd zijn. Elke kandidaat moet dezelfde kans gekregen hebben op de job.

Heeft u nog vragen over uw rechten als sollicitant? Neem contact op met onze medewerkers.

Let op: deze pagina bevat geen juridisch advies over uw rechten en plichten. Neem contact op met onze consultants voor concreet, wettelijk advies. Heeft u vragen voor de ombudsdienst voor private arbeidsbemiddeling? Contacteer hen dan hier.