Tips voor een vlot sollicitatiegesprek

Een goede indruk maken tijdens het sollicitatiegesprek is belangrijk. Hieronder geven wij je tips om ervoor te zorgen dat je zelfzeker en voorbereid aan je interview kan beginnen.

De sollicitatietips hebben vooral betrekking op het eerste sollicitatiegesprek. Dit gesprek zal vooral in het teken staan van jouw persoonlijkheid en de indruk die je maakt.

1. Kom op tijd

Meld je 10 minuten op voorhand van het sollicitatiegesprek bij de receptie. Zo kan je ook even de sfeer van het bedrijf opsnuiven. Ben je toch te laat? Contacteer dan altijd het bedrijf om te verwittigen.

2. Bereid je goed voor

Deze tip voor een sollicitatiegesprek is wellicht één van de belangrijkste. Een goede voorbereiding. In elk sollicitatiegesprek wordt wel gevraagd waarom je interesse hebt in de job bij het betreffende bedrijf. Voor jou een goede kans om te laten zien dat je je goed hebt voorbereid.

Zorg dus dat je de naam van de interviewer kent en probeer zoveel mogelijk informatie over het bedrijf of de functie op te zoeken. Op deze manier laat je zien dat je de job graag wilt.

3. Blijf rustig en vriendelijk

De interviewer heeft tijdens het sollicitatiegesprek interesse in wat jij vertelt. Let hierbij op je lichaamstaal. Speel niet met je handen of je pen. Blijf jezelf, maak oogcontact en spreek duidelijk.

4. Antwoord duidelijk

Antwoord steeds zo duidelijk mogelijk op de vragen. Laat je niet van de wijs brengen door de interviewer. Toon ook dat je enthousiast bent over de functie en organisatie. Dit gaat makkelijker wanneer je je goed voorbereidt.

5. Stel zelf vragen

Vergeet niet dat jij tijdens het sollicitatiegesprek ook vragen mag stellen over de jobinhoud, de selectieprocedure, het bedrijf, etc. Het is een wederzijds gesprek! Probeer daarom ook zelf vragen te stellen.

Daarnaast krijg je aan het eind van het gesprek vaak de vraag of jij zelf nog vragen hebt. Het kan natuurlijk voorkomen dat deze tijdens het sollicitatiegesprek al zijn beantwoord. Laat dit dan zeker weten. Je hebt er tenslotte wel over nagedacht. Een kans om een goede indruk achter te laten.

6. Eerste indruk is belangrijk

Bij het sollicitatiegesprek wordt je beoordeeld of jij geschikt bent voor het bedrijf en de functie. Doe dus vooral je best en toon je van je beste kant. Besteed aandacht aan je uiterlijk en je kleding, zorg ervoor dat je ontspannen bent en bereid je goed voor.

Vergeet aan het einde van het sollicitatiegesprek niet de interviewer te bedanken voor zijn tijd. De eerste indruk is belangrijk, maar de laatste blijft het langste hangen.

Door het opvolgen van deze tips voor het sollicitatiegesprek laat je zeker een goede indruk achter. Binnenkort een sollicitatiegesprek? Bekijk ook eens je rechten als sollicitant: