Waarom zitten zo slecht is

Gepubliceerd op: 18 november 2019

Meer dan de helft van de Vlamingen zit gemiddeld meer dan 9 uur per dag. Dit terwijl wetenschappers steeds meer wijzen op de gevaren van te lang stilzitten. Maar wat zijn de risico’s? En wat kunnen we hieraan doen?


Zo’n 57 procent van de bevolking heeft een zittend beroep en - u kan het al raden - zit dus langer op een stoel dan goed is. Volgens Kristoffel Bevernage, veiligheidscoördinator bij Select, is ons sedentaire gedrag een logisch gevolg van “de toenemende technologische vooruitgang sinds de industriële revolutie.”

“Het fysiek actief zijn vind je hoe langer hoe minder terug binnen een professionele context door de automatisering en digitalisering,” zegt Kristoffel.

Maar al dat stilzitten brengt dus ook heel wat gezondheidsrisico’s met zich mee. Naast rugpijn en gewrichtsklachten, spreken onderzoekers al jaren van verhoogde risico’s op diabetes en van bepaalde soorten kankers. Zitten beïnvloedt ook onze productiviteit en mentale gezondheid.

Meer bewegen

“De boodschap is dus duidelijk meer bewegen,” zegt Kristoffel. Minder zitten dus, het is makkelijker gezegd dan gedaan voor mensen die de hele dag in een kantoor achter een computer zitten. Toch zijn er ook voor hen eenvoudige oplossingen voorhanden.

“Meer bewegen betekent niet per se één, twee, drie of vier keer per week sporten,” zegt Kristoffel. “Het gaat hier vooral om gedurende de dag niet langdurig te zitten maar dit af te wisselen met voldoende beweging.”

Zo toonde een internationale studie enkele jaren geleden aan dat werknemers ernaar moeten streven om minstens twee uur per werkdag te staan en een vorm van lichte activiteit uit te oefenen. De onderzoekers raadden onder meer aan om actieve en staande pauzes te nemen.

Om meer te bewegen tijdens de werkuren, geeft Kristoffel ook nog enkele praktische tips mee:

  • Word bewust van je eigen (zit)gedrag
  • Sta elke 30 minuten eens recht en rek je uit om de bloedcirculatie op gang te houden
  • Maak voor jezelf een ‘beweegplan’ en neem kleine, haalbare stappen
  • Betrek je omgeving door anderen te informeren en te stimuleren
  • Maak afspraken, stel doelen voor jezelf, met collega’s en medewerkers
  • Maak af en toe een wandeling met collega’s tijdens (middag)pauzes
  • Vergader rechtstaand of doe dit al wandelend
  • Verander de kantoorinrichting, denk aan verstelbare bureaus