Voorkom deze 6 veelgemaakte fouten in je sollicitatiebrief

Gepubliceerd op: 11 september 2019

Je motivatiebrief is de uitgelezen kans om recruiters te overtuigen van je competenties en jezelf te onderscheiden van andere kandidaten. Deze zes veelgemaakte fouten vermijd je dus best.


Te lang

Iedereen leert op school ellenlange essays te schrijven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Maar een motivatiebrief kan je moeilijk drie pagina’s lang maken, tenzij je er op gebrand bent jouw potentiële werkgever te ergeren.

De oplossing: houd je brief simpel, direct en, vooral, kort. Eén enkele pagina is het absolute maximum. In plaats van je volledige cv toe te lichten, beschrijf je best wat je aanspreekt in de functie en waarom jij denkt dat je de geschikte kandidaat bent. Voor een recruiter die dagelijks tientallen brieven leest, houd je de jouwe dus liever kort maar krachtig.

Lees ook: Vijf universele regels voor de perfecte cv

Te formeel

Veel kandidaten zijn te formeel in hun motivatiebrieven. Hoogdravende taal komt onnatuurlijk over en kan moeilijk lezen. Vermijd deze fout dus want dit kan ervoor zorgen dat je onoprecht overkomt.

Deze woorden vervang je bijvoorbeeld beter door een neutraal alternatief:

  • aanvankelijk - eerst
  • alhoewel - hoewel
  • bekomen - krijgen
  • beschikken over - hebben
  • betreffende - over
  • doch - maar
  • eveneens - ook


Het klinkt onoprecht

Als je bij elke sollicitatie dezelfde brief gebruikt en telkens alleen de naam van het bedrijf moet aanpassen, loop je het risico om onoprecht over te komen. Veel wervingsmanagers zien hier namelijk door.

Probeer in je motivatiebrief ook effectief je motivatie voor een bepaalde functie of bedrijf te tonen. Toon dat je het bedrijf door en door kent en dat de functie op je lijf geschreven is. Dat kan niet met een gestandaardiseerde, afstandelijke brief. Vooraleer je je brief schrijft, kun je dus best de bedrijfsstrategieën, de functie en de bedrijfscultuur goed bestuderen.

Je onderschat jezelf

Als je jouw sollicitatiebrief begint met “Ik ben waarschijnlijk niet de meest gekwalificeerde kandidaat” of “U heeft waarschijnlijk nog veel meer gekwalificeerde kandidaten hebt die gesolliciteerd hebben”, begin je beter opnieuw. Probeer zelfverzekerd over te komen in je brief.

Zelfs als je je ondergekwalificeerd voelt, doe je er goed aan om jouw sterke punten en vaardigheden die van jou een goede kandidaat maken toe te lichten. Vind overeenkomsten tussen je cv en de functiebeschrijving en zet ze in de verf. Probeer deze vraag voor jezelf te beantwoorden: “Hoe kan ik me onderscheiden van de andere kandidaten?”

Lees ook: Niet de ideale kandidaat? Zo krijg je toch de job

Het zit vol met irrelevante informatie

Is je motivatiebrief gevuld met zinnen als “Ik ben een hardwerkende, efficiënte en loyale persoon” of “Ik ben een gemotiveerde teamspeler die op zoek is naar een boeiende uitdaging”? Laat dit soort formuleringen achterwege: het zijn clichés waarmee je het moeilijker maakt om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten.

Zorg dat alle informatie in je brief relevant is voor de functie en de persoon die het leest. Focus op je relevante vaardigheden die je al ontwikkelt hebt en de ervaring die je misschien al ergens hebt opgedaan. Als je bijvoorbeeld tijdens een stage in het buitenland een nieuwe taal hebt geleerd, dan kan je dat zeker vermelden. Relevante ervaringen als deze passen wel in een motivatiebrief en versterken je kandidatuur.

Schrijffouten

Schrijffouten zijn een absolute boosdoener. Controleer je motivatiebrief dus op spelfouten en grammaticale fouten voordat je op de verzendknop klikt. Als je tijd hebt, leg je brief dan even weg en lees het de volgende dag nog eens na. Of schakel de hulp in van vrienden en familie!

Ben je op zoek naar je eerste job? Of ben je klaar voor een nieuwe uitdaging? Bekijk dan hier onze jobaanbiedingen of maak een afspraak in een van onze kantoren!


Bron: The Muse