Tot 6.000 euro onbelast bijverdienen? Dit moet je weten

Gepubliceerd op: 25 juli 2019

Sinds midden juli 2018 kan je meer dan 6.000 euro onbelast bijverdienen. Een halfjaar later maakten al 8.000 Belgen gebruik van het systeem, vooral voor sportactiviteiten. Maar niet iedereen kan onbelast bijklussen. Wat kan nu wel, en wat niet?

Werknemers die na de werkuren tegen betaling bijklussen, kunnen tot 6.250 euro per jaar bijverdienen zonder dat ze daarop belastingen of sociale bijdragen hoeven te betalen. Uiteraard hangen daar ook bepaalde voorwaarden aan vast.

De activiteiten waar je kan bijverdienen zijn onderverdeeld in drie categorieën. De eerste is occasionele klusjes bij medeburgers. Je mag met andere woorden zonder problemen bijverdienen door onder meer kleine onderhoudswerken, kinderopvang, bijlessen, … aan te bieden aan privépersonen. Let op: het betreft hier enkel sporadische klussen. Wie op een vaste basis bijles geeft, kan hier dus geen gebruik van maken.

De tweede categorie is werken bij een socio-culturele vereniging zonder winststreving. De diensten van deze vereniging mogen niet van professionele aard zijn. Speelpleinwerking, sporttraining geven en de begeleiding van schooluitstappen zijn dus toegestane activiteiten.

Het domein van de deeleconomie is de laatste categorie waar je onbelast kan bijverdienen. Wat is dit? Het gaat om diensten die je levert voor een erkend deelplatform, zoals bijvoorbeeld de koerierdienst Deliveroo. Een volledige lijst van deze platformen vind je via deze link.

Wie mag onbelast bijverdienen?

Niet iedereen mag zomaar bijverdienen. Enkel werknemers die minimaal 4/5 werken, gepensioneerden en zelfstandigen in hoofdberoep komen in aanmerking. Maar de activiteit moet wel verschillen van jouw hoofdberoep. Daarentegen mogen studenten, huisvrouwen/-mannen en werkzoekenden niet onbelast bijklussen.

In het kader van de deeleconomie mag echter iedereen dit. Maar ook daar kunnen zelfstandigen niet dezelfde activiteiten uitoefenen als hun hoofdberoep. Zo wordt een zelfstandige softwareontwikkelaar die in zijn vrije tijd programmeert tegen betaling, wel belast.

Moet je aangifte doen?

Wie bijklust moet zich wel degelijk aanmelden bij de RSZ. Als je in jouw vrije tijd je diensten aanbiedt aan een andere persoon, dan doe je zelf aangifte op Bijklussen.be.

Wanneer een vereniging iemand inschakelt die betaald bijklust dan moet de vereniging aangifte doen. Voor elke activiteit moet je dan drie gegevens aangeven: het type activiteit, de periode en het betaalde bedrag.

Maar de inkomsten die je krijgt via een de deeleconomie moet je dan weer wél aangeven op jouw belastingbrief, en dus niet op Bijklussen.be.

Wilt je van jouw hobby jouw job maken? Of droom je van een carrièreswitch maar durf je de stap niet te zetten? Volg een loopbaanbegeleiding bij Select.

Bron: http://tiny.cc/5fc49y