‘Vertel eens iets over jezelf’: Hoe beantwoord je deze vraag?

Gepubliceerd op: 26 september 2019

Op het eerste gezicht lijkt het een eenvoudige vraag: Vertel eens iets over jezelf? Ook al is het een van de meest gestelde sollicitatievragen, toch slaat ze nog veel kandidaten met verstomming.

De moeilijkheid bestaat erin dat er enorm veel potentiële antwoorden mogelijk zijn. Waar moet je nu juist beginnen? En wat willen recruiters te weten komen met deze vraag?

Waarom recruiters ze stellen

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden, moet je ook weten waarom ze gesteld wordt. Deze inleidende vraag helpt recruiters jou te leren kennen. Ze proberen te achterhalen wat voor persoon je bent en of je de nodige hard en soft skills hebt voor de functie.

Voor recruiters is het een ijsbreker, voor jou is het de uitgelezen kans om aan te tonen dat je duidelijk kan communiceren en jezelf professioneel kunt voorstellen. Maar hoe doe je dat nu best?

Een eenvoudige formule

Om deze vraag met succes te beantwoorden bestaat een eenvoudige, maar doeltreffende formule die je kunt opsplitsen in drie delen: heden, verleden en toekomst.

  • Heden: Vertel over je huidige functie, verantwoordelijkheden en eventueel ook over een recente verwezenlijking. Beperk je echter wel tot informatie die relevant is voor de job waarvoor je solliciteert.
  • Verleden: Vertel de recruiter hoe je in je huidige rol terecht bent gekomen. Je kan hier ook ervaringen uit het verleden aanhalen die relevant zijn voor de functie en het bedrijf.
  • Toekomst: Ga daarna in op je toekomstplannen en waarom je geïnteresseerd bent in de openstaande vacature. Vermeld ook waarom jij denkt dat deze nieuwe rol goed aansluit bij je ervaring en interesses.


Dit is natuurlijk niet de enige manier om je antwoord op te bouwen, maar beschouw het als een leidraad die je gemakkelijk naar je eigen hand kan zetten. Welke volgorde je ook kiest, het is belangrijk om niet alleen een duidelijk verhaal te vertellen over je verleden, maar ook over je toekomstvisie en hoe deze functie daarin past.

Lees ook: Niet de ideale kandidaat? Zo krijg je toch de job

Nog enkele tips

  • Wees professioneel: Een sollicitatiegesprek is niet het moment om over je hobby's en huisdieren te praten. Let er dus goed op dat wat je vertelt als je deze vraag beantwoordt, relevant moet zijn voor de rol en het bedrijf waarvoor je solliciteert.
  • Wees enthousiast: Het is niet omdat je je antwoord best professioneel houdt, dat je niet gepassioneerd of enthousiast mag zijn over de functie of het bedrijf. Leg uit waarom dat zo is, zelfs als je hier een persoonlijker antwoord geeft.
  • Wees bondig: Wat je ook doet, verspil de tijd van de recruiter niet door je volledige cv op te sommen en daarbij elk detail te vermelden. Deze strategie gaat namelijk snel vervelen.
  • Oefen voldoende: Tenslotte is het belangrijk om deze vraag voldoende voor te bereiden en te oefenen. Doe dit hardop, voor de spiegel of met behulp van je vrienden of familie.


Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk hier onze vacatures of maak een afspraak in een van onze kantoren. Onze consultants helpen je graag verder.


Bron: http://tiny.cc/od7vcz